Semjén: Urobíme právne kroky, ak SR odoberie slovenské občianstvo iba Maďarom

18.04.2012 Celý región

Budapešť 17. apríla (TASR) – Ak slovenská vláda upraví zákon o dvojakom občianstve, ako to premiér Robert Fico avizoval v pondelok, potom Maďarsko urobí medzinárodné právne kroky. Vyhlásil to dnes maďarský vicepremiér Zsolt Semjén, podľa ktorého právne neobstojí, ak slovenské občianstvo zoberú iba tým, ktorí získali maďarské.

Podpredseda maďarskej vlády v maďarskej verejnoprávnej televízii konštatoval, že Slovensko má iba dve možnosti: buď úplne zruší príslušný zákon, alebo právna norma zostane zachovaná v terajšej podobe, to sa však podľa neho nestane.

Slovenský premiér pri uvedení do úradu ministra kultúry Mareka Maďariča v pondelok vyhlásil, že vláda novelizuje zákon o štátnom občianstve. Jeho aktuálne znenie plánuje opraviť tak, aby nepoškodzovalo občanov SR, ktorí dobrovoľne požiadajú o občianstvo inej krajiny, čím prídu o to slovenské. "Ale vo vzťahu k Maďarsku musí tento zákon platiť ďalej," povedal s tým, že ani Budapešť nezmenila svoju legislatívu o dvojakom občianstve, na ktorú slovenská novela zákona ešte za jeho predchádzajúceho vládnutia reagovala.
 

Vyberte región